Types sluizen

Welk type sluis is nu eigenlijk best gepast voor zijn toepassing?

De twee grote types van sluizen die er bestaan is een doorvalsluis en een doorblaassluis.

De namen vertellen het principe al. Bij een doorvalsluis valt het product volledig door de sluis. Bij een doorblaassluis valt het product in de sluis en wordt het daarna horizontaal door de sluis geblazen.
Welke sluis dan gepast is voor uw toepassing hangt af van de manier waarop uw sluis wordt gebruikt. Vanaf het product wordt getransporteerd via een buis nadat deze door de sluis is gepasseerd, is er nood aan een doorblaassluis. Indien het product los ergens in valt na het door de sluis is gepasseerd, is er nood aan een doorvalsluis.

Een vaak voorkomende fout is dat men een doorvalsluis aanbiedt met een doorblaastunnel eronder in plaats van een doorblaassluis, wat voor meer en snellere slijtage zorgt.

In welke richting de doorblaastunnel staat tegenover de doorvalsluis en welk soort rotor gebruikt wordt, hebben ook een grote invloed, maar zelf met de beste opties blijft dit minder voordelig dan een doorblaassluis.
Men gaat dit vaak zo aanbieden zodat producenten van sluizen hun gamma kunnen standaardiseren en zo minder kosten creëeren.

Principe van een doorvalsluis, de bulk valt doorheen de sluis