Onderdelen van een sluis

Opbouw sluis

Uit wat is een sluis opgebouwd en wat is belangrijk voor de werking van een sluis?

Zoals zichtbaar in afbeelding 1 bestaat een sluis uit 3 grote delen:

  1. twee flenzen
  2. een rotor
  3. een stator

De rotor wordt gecentreerd in de stator geplaatst met behulp van de flenzen. Deze rotor kan open of gesloten zijn, wat een effect heeft op de duurzaamheid van uw sluis.

  • Open rotor = een basis as + axiaal gerichte pallen, de rotor is open langs de zijkanten en je kan dwars door de rotor kijken.
  • Gesloten rotor = een basis as + axiaal gerichte pallen + zijflenzen die de rotor dichtmaken.

In tegenstelling tot wat men zou denken, is een open rotor bijna altijd optimaler naar slijtage, rendement en afdichting toe.

Dit komt doordat de rotor praktisch tot tegen de flenzen van de stator komt, waardoor de afdichting beter is, de verschillende drukwaarden een langere afstand moeten afleggen en zo slijtage minder snel verloopt.
De verschillende drukwaarden zijn bijvoorbeeld de druk in de silo vergeleken met de druk in de doorblaastunnel. Dit wordt duidelijk bij het sigment "Werking en toepassingen"

Bij een gesloten rotor is er een afstand van enkele centimers tussen de zijflenzen van de rotor en de flenzen van de stator. Hierdoor worden de verschillende drukwaarden in de ruimtes enkel gescheiden door de dikte van de zijflenzen. Slijtage is dan ook sneller zichtbaar aan de zijflenzen.

Toch raden we een gesloten rotor aan bij bepaalde toepassingen, zoals bijvoorbeeld bij zwaardere snij-toepassingen. Een gesloten rotor vangt hier namelijk de belasting beter op. In de meeste andere gevallen gaan we opteren voor een open rotor.

Onder "Herstel en verbetering" leggen we kort uit wat wij u kunnen bieden indien er slijtage is opgedoken.

Opbouw sluis: flenzen, rotor en stator
Doorsnede van een doorblaassluis met een open rotor waar de rotor nauw aansluit aan de flenzen
Doorsnede van een doorvalsluis met een gesloten rotor waar een opening zichtbaar is tussen de rotor en de flenzen
Voorbeeld van een open rotor in de stator zonder de flenzen
Voorbeeld van een gesloten rotor