Functies van een draaisluis

Debiteren en afdichten

Debiteren

  • Indien er geen gebruik gemaakt wordt van pneumatisch transport, wordt een silo onderaan voorzien van een afsluitklep. Bij een gewone afsluitklep (schuifafsluiter) wordt het bulk gestort. Door het losweg storten is er geen controle over het gestorte debiet. Om controle te krijgen over het gestorte debiet, wordt gebruik gemaakt van een sluis (of roterende klep). Een sluis heeft een vaste volumetrische verplaatsing per toer.

Afdichten

  • Sluizen vormen een belangrijk onderdeel in het pneumatisch transport. Bij pneumatisch transport wordt gebruik gemaakt van perslucht. Om te verhinderen dat luchtdruk in een silo terechtkomt, wordt een sluis (of roterende klep) tussen de drukleiding en de silo geplaatst. Een sluis brengt bulk in de luchtdrukleiding zonder luchtdruk in de silo te brengen.
  • Een sluis verzorgt de doorgang tussen 2 ruimtes met een verschillende luchttoestand. Luchttoestand kent 3 variabelen: temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Verschil in luchtdruk is van toepassing op pneumatisch transport. Dit sluit niet uit dat sommige sluizen worden gebruikt voor verschil in luchtvochtigheid en temperatuur.
Draaisluizen voor pneumatisch transport